И тази година българските потребители впрегнаха пълна енергя и пари, за да успеят да направят празнична трапеза за Коледа. По стара традиция, суматохата е пълна – народът пазарува като за последно и големите магазини са претъпкани почти по всяко време.
Най-бързи реакции предизвикват промоциите, като актуалните продукти с червен етикет се разграбват за по-малко от час. В същото време, повечето купувачи се оплакват, че бюджетът им е свит и няма да правят богата трапеза, за да успеят да се вместят в бюджета си. По груби сметки, средно празничното пиршество струва 500 лева за четирима, и то при доста стриктни сметки, изчисляват експерти.
Повечето потребители споделят, че най-голям проблем за джоба им е месото, след като пържолата тази година поскъпна точно преди Коледа. В момента, свинско за под 15 лева трудно се намира, а каймата, която допреди месеци струваше около 9 лева, сега се продава за 13 лева.
Още по-скъпо е овкусеното месо, което качва цената до около 20-тачка. По тази причина мнозина опитват да затягат коланите и няма да пълнят тави с пържоли, а ще купят количество, наполовина по-малко от миналата година.
„Ще вземем колкото да има по 1 пържола и толкова. Мръвката е твърде скъпа, затова ще купим по-малко, това е положението“, споделят купувачи.
Портфейлът изтънява и от цифрата при зеленчуците – на доматите и краставиците, така че повечето ще наблягат на туршиите. Ако обаче не сте затваряли зимнина, а разчитате да купите от магазина, предупредени сте, че ще ви излезе твърде солено.
Буркан червени чушки вече струва над 6 лева, а ако е с килеси краставички – не по-малко от 4,80 лева. По-малко ще платите само ако уцелите консервираните зеленчуци на промоция, но обикновено намалението е символично, пише „Уикенд“.
Естествено, трапезата на Бъдни вечер ще е по-скромна, защото е постна и няма да глътне твърде големи разходи. Повечето хора разчитат на зелето от бидоните, домашно сушени чушки, а ошавът и бобът не са продуктите, които удрят сериозно по бюджета. От друга страна, бобът вече отдавна не е народна храна – половинка от варивото вече струва около 6 лева в магазина, особено ако е „Добруджанка“ или смилянски, които са и най-вкусни.