Вкусната диня е един от плодовете, който най-успешно спасяват през горещите летни месеци. Утолява жаждата, засища глада и изхвърля отровите от тялото. В динята има между 50 и 100 пъти повече антиоксиданти, отколкото в домата. Здравословното хранене отрича диня да бъде смесвана с другите продукти, но тук се предлагат именно такива рецепти. Не са малко хората, които обичат необичайните комбинации между сладко и солено, както и тези, които обожават експериментите в кухнята.
Когато е узряла любеницата съдържа 95% от вода, захароза. Има още пектинови вещества, целулоза, фолиева киселина, няма никакви мазнини. Динята прочиства бъбреците, сваля килограми и лош холестерол. Плодът складира клациеви, магнезиеви и железни соли. Магнезият се бори със стреса, но изтича през лятото от тялото заедно с потта. Освен всички тези положителни за здравето въздействия, специалистите твърдят, че динята действа като виагра и стимулира либидото.
Китайци и индийци пържат динените кори и ги ядат. Вариации на китайската пържена диня е печената на скара. Нужни са шишчета за нанизване по две парчета на всяко. Запичат се около три минути от всяка страна. През това време се подготвя в купичка с една лъжица пчелен мед, 200 грама крема сирене, сок от лимон, съвсем малко сол, няколко лъжици от зехтин. Поднася се печеното парче диня в купичка заедно със шишчето и от получената сме на дъното. По-долу има рецепта.
Вкусна саката може да се направи с козе сирене, диня и малко рукола. Нарязват се продуктите и се смесват в купа. Пожелание може да подправят със съвсем малко сух босилек. Козето сирене е възможно да се замени със фета или моцарела. А на много места в България динята се комбинира с обикновено краве сирене, като парчетата любеница се нарязват заедно с добре измитата кора с цел получаване на съчетание на родния национален флаг.
Продукти:
диня – 1/2 бр.
сладкарска сметана – 200 мл.
плодове – по избор за декорация
захарни пръчици – цветни
Начин на приготвяне:
За динената торта ни трябва една половинка от диня. Внимателно обелваме кората на динята с нож.
Заглаждаме повърхността до колкото е възможно. Разбиваме сладкарската сметана с миксер.
Мажем сметана върху цялата диня. Измиваме избраните плодове и режем в каквато форма си пожелаем. Аз използвах кайсия и круша.
Украсяваме тортата. Поръсваме със захарни пръчици. Тортата се сервира студена.
Продукти:
1/2 малка диня, обелена и нарязан на хапки
1/2 оранжев пъпеш, обелен и нарязан на хапки
1/2 челен пъпеш, обелен и нарязан на хапки
10 филийки прошуто, грубо накъсани и сгънати
32 отцедени топчета моцарела
Начин на приготвяне:
С помощта на лъжица за сладолед издълбайте малки топки от зеления и оранжевия пъпеш. Отстранете семето от динята и издълбайте същите топчета.
Започнете да нанизвате шишчетата като редувате една топка зелен пъпеш, топче моцарела, лист прошуто, топче оранжев пъпеш, топка диня, топка моцарела. Между отделните елементи нанизвайте по листенце мента.
Сладка пица с диня:
1/2 чаша кокосово мляко (или кисело мляко)
1 чаена лъжичка кленов сироп (или мед)
1/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 големи кръгли резена диня, отрязани от центъра на динята
2/3 чаена чаша ягоди, нарязани на парчета
1/2 чаена чаша боровинки (или друг горски плод)
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете кокосовото мляко (или киселото мляко), кленовия сироп и ванилията.
Разпределете по 1/4 чаша от млякото върху двата кръга от диня. Нарежете кръговете на 8 парчета.
Декорирайте с ягоди и боровинки и поръсете с кокосов чипс или с листа прясна мента.
Салата „Капрезе с диня и доамат“
Продукти:
1/2 краставица
200 грама чери домат
1/4 диня без семки
1 ч.ч. топчета моцарела
листчета пресен босилек
зехтин
едра сол и черен пипер на люспи
Начин на приготвяне:
Разположете чери доматите и сложете в голяма купа за сервиране. В зависимост от дебелината на краставицата нарежете я така че парчетата да са подобни на чери домати. Добавете в купата. Нарежете динята до подобен размер и добавете около чаша кубчета диня в купата. Нарежете моцарелата на половинки или четвъртинки в зависимост от размера, и ги добавете в купата, заедно със сока от лайм, босилека, зехтин голяма щипка сол и малко черен пипер.
Кекс с диня
Продукти:
1/2 ч.ч. стафиди
1,5 ч.ч. диня
2 яйца
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
Начин на приготвяне:
Поставете диня в кухнески робот или блендер и смелете до гладкост. Трябва да се получи около 1 чаша пюре от диня. Ако имате повече, използвайте само 1 чаша. Ако имате по-малко, добавете достатъчно вода, за да се равнява на 1 чаша. Сложете маслото и захарта в голяма купа и разбъркайте, докато се смесят. Добавете яйцата и разбъркайте, докато се смесят. Добавете пюрето от диня и разбъркайте докато се смесят. Добавете брашно, солта, бакпулвера и разбъркайте, докато се смесват. Накрая добавете и стафидите, ако решите да ги използвате, може и без тях.
Изсипете тестото във форма за хляб или кекс. Сложете във фурната и печете около 1 час на 180 градуса или спрямо фурната.
Лимонада от диня
Продукти:
диня 300 грама
мед 1 супена лъжица
мента 10 листа
лимон 1/2 брой
газирана вода 1 литър
Начин на приготвяне:
Радвай се на лятото възможно най-дълго! Докато има дини, има и лято! Рецептата за динена лимонада е една прекрасна лесна рецепта, която задължително трябва да включите в лятното меню. Да консумираш повече течности е важно, особено през топлите месеци. Повече вода и повече освежаващи напитки. Но често освежаващите напитки са с неясно или не особено полезно съдържание. Затова е добре да залажим на домашно приготвените. Приготвена с помощта на хранителния екстрактор Нутрибулет динена лимонада отговаря на всички изисквания на здравословното хранене! Бърза, лесна, натурална и мнооооого освежаваща, лимонадата с диня е напитка, която спокойно можете да консумирате без мярка и в неограничени количества.
Чийзкейк от диня
Необходими продукти
500 г пюрирана диня
400 г крема сирене
1 ч.ч. захар
1 пакетче желатин
За блата
120-150 г обикновени бисквити
100 г краве масло
За гарниране
2 резена диня
4-5 листа мента
3 с.л. сок от лайм
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Бисквитите се мелят заедно с разтопеното масло и се оформя блат в 26см. кръгла форма, след което се оставя за 1ч. в хладилник да стегне. Крема сиренето се разбива заедно със захарта за около 1-2 мин. Разтвореният желатин се смесва с пюрираната и почистена от семето диня и след това с крема сиренето.
Изотчник: в. „Уикенд“