Редовната консумация на грозде подобрява състоянието на мускулите. Това са установили учени от Университета на Западна Нова Англия, САЩ. Съдържащите се вещества в плода, използван и за вино, стимулира гените, свързани с разтежа на мускулите.
Гроздето е широко разпространено в умерените и топлите райони. Всяка година в света се консумират около 30 млн. тона. Макар да е известно с ползите си за здравето на сърцето, бъбреците, кожата, очите и храносмилателната система, това проучване показва, че то може да играе роля и за поддържането на мускулната маса.
Проучването е част от нутригеномиката, която изследва как храната влия е на генната експресия. За разлика от лекарствата, които действат чрез директни химични взаимодействия, нутригеномиката предполага, че определени храни могат да включват или изключват определени гени, като влияят на здравето на генетично ниво.
Изследователският екип анализира взаимодействието на консумацията на 160 грама грозде на ден. Обикновено мъжките и женските мускули имат гоелми генетични различия, но проучването установи, че полезните влияния са почти идентични при двата пола.
Проучването анализира на 20 000 гена и установява, че гроздето значително променя експресията на гени, свързани със здравето на мускулите, пише в. „Уикенд“.