Козунакът и боядисаните яйца са символ на Великден, без които един от най-важните християнски празници е невъзможен. И ако много домакини се притесняват да се захванат с месенето на празничното изделие, то в почти всяка къща се боядисват яйца. По традиция това се прави в четвъртък сутринта или събота в Страстната седмица, а първото яйце задължително трябва да бъде потопено в червена боя. С него домакинята рисува с кръстче по челата на децата и другите членове на семейството.
Но преди боядисването е важно варенето на яйцата. Препоръчително е да изберете бели яйца за по-наситена боя. Трябва да ги извадите от хладилника поне за няколко часа, за да на стайна температура преди варенето. Изберете подходяща по размер тенджера – ако съдът е твърде голям, яйцата ще се блъскат по време на варене, дъното на съдът трябва да постлано с мека кърпа. Върху нея се редят яйцата и се заливат с вода, която трябва да бъде подсолена и покрити с чиния. Сваряването трябва да е на умерена температура 20-30, за да станат твърди и да се запазят през празничните дни. Обикновено повечето домакини използват различни бои, които се продават в магазините и са с точни интуиции за разтваряне. Ако искате да избегнете химията, има натурални варианти. За червеният цвят е подходящо багрило е червеното цвекло. Една глава от него с един литър вода и лъжица оцет и една супена сол, заедно с яйцата е варят около 20 мин. За тъмносин цвят смесено половин литър червено вино, половин литър вода, 3 супени лъжици оцет и една супена лъжица. П сол. Прясното червено зеле е подходящо за обагряне в небесносиньо. Една зелка се нарязва, залива се един литър вода, две супени лъжици оцет и една сол. Половин килограм спанак или връзка магданоз се заливат с литър вода и варят до получаване на зелен цвят. А, за да станат яркожълти, се разбъркват три супени лъжици куркума в един литър вода и две супени лъжици бял оцет.
Но освен стандартното боядисване съществуват най-различни техники, с които яйцата ви ще се превърнат в истинско произведение на изкуството.
С памук
Памук напоен с различни бои, също е добре позната и много лесна техника. За нея освен един пакет памук, ще са ви нужни и ръкавици, за да не изцапате целите си ръце. Откъснете по-голямо парче памук толкова, че да може добре да увиете яйцето в него, изсипете по две, три лъжици от вече разтворените бои. След сваряване на яйцата вземете едно и го увийте добре в памука, оставете да престои 15-20 мин.
Златни
За тази техника ще ви трябва златно или сребърно фолио според предпочитанията ви, както и лепило за него. Може да ги намерите в магазините за художествени материали. Първо се боядисват яйцата в желания от вас цвят. След като изсъхнат много добре, с лепило се намазва повърхността на яйцето, където ще има златни петна. Ако искате по-големи петна намажете големи участъци, а за малките пръски, може да използвате тънка четка за нанасяне на лепилото. Намажете място за първото петно и увийте с листче фолио. Изпънете добре, докато прилепяте. След това намажете втория участък и процедирайте по същия начин, докато постигнете желания от вас дизайн. Оставете да изсъхне за няколко секунди, махнете излишното фолио. По желание може да увиете цялото яйце с фолио и да го направите цялото златно.
С люспи от лук

Боядисването на Великденски яйца с люспи от лук е един от най-старите и разпространени начини за боядисване, за целта е необходимо, предварително да сте събрали люспите на 15-20 глави лук, както и няколко тънки дамски чорапа. Завийте суровото яйце с люспите от лук и го оставете внимателно в чорапа, след това завържете чорапа плътно до яйцето, за да не се разместят люспите на лука. След като сте приключили с опаковането поставете яйцата в тенджера и ги сварете. След сваряването на яйцата ги извадете да се охладят и разопаковайте, резултатът е уникален.
Разтопен пастел
Нужни са ви няколко основни цвята пастели. Изберете ренде, което след което няма да използвате в кухнята дупките му трябва да са сравнително ситни. Настържете пастелите. Направете кръгли поставки от картон за яйцата. Сварете ги и докато са още горещи, ги сложете на поставките, а отгоре посипете с пастелните стърготини. Тъй като яйцата все още са горещи, това ще предизвика топенето на пастела
Източник: в „Филтър“