През 20-те години на XX век това питие се появява на страниците на популярно списание. Името, преведено от испански, означава „прецеден ананас“. По онова време напитката е съдържала единствено сок от ананас, сок от лайм, светъл ром, захар и лед, разбити заедно. Едни от барманите обаче решил да добави и мляко от кокосов орех, за да впечатли шефа си и гостите на заведението. Коктейлът придобива огромна известност и е издигнат до ранг на национално питие в Пуерто Рико. Има специален празник посветен на него, който включва изобилие от коктейли и много забавления.
Пиня Колада се приготвя в различни съотношения в зависимост от личните предпочитания. Въпреки това според най-популярната рецепта се ползват една част от кокосовото мляко, една част бял ром, три части сок, три части сок от ананас и няколко кубчета лед. Всички тези съставки се поставят в блендер или шейкър, за да може да се разбият добре, пише „Галерия“.
Така добитата консистенция се разлива в предварително изстудена коктейлна чаша. Някои предпочитат да смесят полученото питие и с газирана вода, но това не би могло да подобри кой знае колко вкуса на коктейла. По желания можете да декорирате чашата с коктейла с парченца ананас, портокал, банан, лайм или друг плод.
Ако нямате възможност да приготвите Пиня Колада у дома, можете да закупите напитката от търговските вериги. Можете да се спрете на класически вид или на някоя нова разновидност. Някои видове Пиня Колада могат да изискват съхранение в хладилник, а други не.
Това питие, чиито плодов вкус и завладяващо тропическо ухание се предпочитат при направата на различни коктейли. Кокосово-млечното очарование се дообогатява с Бейлис и други сметанови ликьори. Пиня Колада може да се използва и за кулинарни цели.
Малко количество от коктейла биха придали екзотика на плодови салати, а също и на всякакви печива, включително торти , сладки рула, пасти, пише още „Галерия“.
Сладкарите добре знаят отличното съчетание на тази напитка с пухкави кексове, чийзкейкове и сладоледи. Пиня Колада придава незаменима екзотика в домашно приготвени кремове, еклери, бисквити.
В някои варианти се добавят и кокосови стърготини, които обогатяват и уплътняват коктейла. Има варианти, в които вместо обикновена се използва пудра захар.