Френски учени са установили, че редовната употреба на подсладени напитки увеличава риска от тумори. Тяхното проучване е обхванало около 101 000 души във Франция. Една пета от тях са били мъже, а останалите жени, 21% от които мъже и 79% жени. Наблюдението е продължило над 9 години.
От изследователския екип са установили, че повишената консумация на подсладени напики и позитивно свързани с общ риск от рак, както и с риск от онкологично заболяване на гърдата.
Повишаването на консумацията на подсладени увеличени със 100 мл дневно е свързано с повишение с 18% на общия риск от рак и с 22% от тумор на гърдата. Зависимостта е установена както за газирани напитки, така и за плодови сокове.
Световната здравна организация препоръчва дневният прием на захар да се ограничи до 10% от общия брой на консумираните въглехидрати за деня.
Още по-здпавословно според медиците ще е ограничаването на приема на захар до под 5 процента или около 25 грама дневно.