Явор Геров е роден в Русе – най-красивия град в България, според него, а преди няколко дни навърши 21 години. Завършил е средното си образование в МГ ”Баба Тонка” в крайдунавския град, а към днешна дата живее в морската ни столица Варна, където е студент в трети курс, специалност “Фармация” към МУ-Варна. Най-голямата му страст в момента е сладкарството, което го изстрелва сред най-гледаните в ТикТок у нас. Явор разказа пред АНОНС защо е решил да учи Фармация и как е заменил музиката със сладкарството.
В ученическите си години, още преди да започна да се занимавам със сладкарство и да се развивам в тази област, редовно ме питаха как успявам да съчетавам химията и точните науки с музиката и изкуството. По това време се занимавах с пеене и участвах в множество национални и международни конкурси, а по-късно бях част и от състав към Русенската опера. Тогава отговарях, че има време за всичко, стига човек да има желание. С течение на времето обаче музиката остана на заден план, тъй като избрах друг път на професионално развитие, който изискваше повече време за подготовка, а именно – Фармацията.
Малко по-късно обаче по ирония на съдбата в живота на Явор навлиза и друг вид изкуство, а именно декорацията на торти и сега отново го питат как успява да съчетава ежедневието си, но със сладкарството. Според някои хора обаче сладкарството е определяно като точна наука, каквато е и химията.
За да получиш успешен краен резултат, трябва всяка техника на работа и всеки грам да бъдат спазени напълно точно. Това може би е и причината да съчетавам толкова добре следването по “Фармация” и приготвянето на бутикови торти.
Още в основното училище Явор се явява на първата си олимпиада по химия. Оттогава има огромен интерес към точните науки и е знаел, че иска да надгради знанията си в тази област. Най-логичният избор за него е бил фармацията. Все още не е решил коя сфера на реализация ще избера след като завърши, но има желанието и да преподавам по някоя дисциплина в катедра “Химия”.
Сладкарството се появи напълно неочаквано в моето ежедневие, както вече споменах. Винаги съм обичал да имам някаква самостоятелност и лични финансови средства, затова през лятната ваканцията, когато бях в 10-и клас реших да си намеря работа, въпреки нежеланието на родителите ми да работя от тази възраст. Бях попаднал на обява за помощник-готвач в интернет и отидох да попитам дали ще имат нужда от мен, имайки предвид, че нямах особено опит в кухнята. Предложиха ми обаче да стана част от екипа към сладкарския цех, който имаха, тъй като бях показал някои импровизирани и основни десерти, които бях приготвял вкъщи за семейството ми.
Цяло лято работих в професионална среда и научих основните техники за работа в сладкарството. Гледайки всеки ден и работата на главния сладкар-декоратор в цеха се запалих да се развия в тази област. С огромното мое желание и подкрепа от близки и познати започнах да правя първите стъпки

С огромното си желание и подкрепа от близки и познати започнал да прави първите стъпки в работата си като сладкар-декоратор и така до днес.
На въпроса как социалните мрежи подпомагат развитието му в тази област, той споделя, че от една година споделя повече за работата си като сладкар-декоратор в социалните мрежи, но не е очаквал интересът да бъде толкова голям. Видеата, които споделя в неговия TikTok профил, достигат до стотици хиляди и милиони гледания.
Получавам огромна подкрепа от толкова хора всекидневно, което няма как да не ме вдъхновява да се развивам още повече. Всички положителни коментари, хубави думи и положителна енергия, които ми изпращат, ме правят много щастлив.
Въпреки красивите торти, Явор сподели, че набляга на приготвянето им, а не на консумацията. Достатъчно му е да получава положителна обратна връзка, за да се почувства почерпен и той. Дори за собствения си рожден ден преди няколко дни не успял да отдели време, за да си направи торта, но ако имал тази възможност щял да заложи на лек и приятен вкус с добавени парченца плод, допълва Явор пред АНОНС.