Тиквените семки подсилват имунитета и по този начин помагат на организма в борбата му срещу възпаленията. Проучванията показват, че те намаляват рисковете от развитие на диабет тип 2 и намалява опасността от усложнения на коварната болест.
Семките от бостанския плод са богати на много минерали като магнезий, манган, цинк, каротеноиди и витамин Е, които се борят успешно с възпалението в организма и по този начин предпазват от заболявания. И имат много здравословни мазнини. Те са сред най-добрите растителни източници на омега-3, които предпазват организма от сърдечни заболявания и намаляват риска от втвърдяване на артериите и възпалението. Семките подпомагат и задържането на кръвната захар на нормални нива.
Тиквените семки се свързват и с намаляването на риска от рак на стомаха, гърдата, белите дробове, простата и дебелото черво, а също и рак на гърдата при жените в менопауза.
Други проучвания предполагат, че способността на тиквените семки да увеличават генерирането на азотен окис и да спомага за положителните му ефекти върху здравето на сърцето, пише „Галерия“.