До 10% по-евтина зимнина може да сложим тази година спрямо миналата година, коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
Наблюдава се обаче доста сериозно намаляване на този тип дейност, която е традиционна за страната ни, отчита експертът. По думите му, вече далеч няма такова търсене на продукти за зимнина, каквото е било наблюдавано през септември в миналото. Иванов изрази предположение, че хората, които слагат зимнина, го правят предимно от собствено производство.
Кое излиза по-скъпо? Да си правим зимнина или да си я купим
Сбъркахме концепцията на българския аграрен сектор. Продоволствената верига трябва да стане абсолютен приоритет. България може да храни 30 милиона, а не 7, изрази категорична позиция Владимир Иванов. Той даде пример с Полша, която от изоставаща в земеделието държава преди 30 години сега е „тигърът на Европа“. Като други успешни модели експертът назова Турция и Испания.
В предаването „Преди всички“ Иванов обясни, че пазарът на едро в момента е „доста стабилен и равновесен“. Пазарът на дребно е по-раздвижен, като има и регионални особености.
В големи магазини може да се наблюдават трендове, които не са обосновани чисто икономически, посочи той.