Консумацията на броколи или зеле може да намали тежкото протичане на кожни алергии, сочат данни от съвместно проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция и Институца „Кюри“.
Според експертите констатациите им подчертават значението на балансирана диета при пациентите, страдащи от подобни кожни реакции. Проучването показва, че липсата в храната на съединения, съдържащи се в зеленчуци като броколи и зеле, може да влоши кожните алергии при животни.
Известно е, че те се причиняват от неподходящ имунен отговор към съединения в околната среда, както и тежестта на протичането им зависи от множество фактори, включително и от начина на хранене.
Учените са анализирали хранителни съединения, които действат върху молекула в организма, наречена рецептор за ароматни въглеводороди. Тези вещества се съдържат в кръстоцветните зеленчуци, сред които са и броколите.
Когато те липсват, изследователите наблюдават свръхпроизводство на определена молекула в епидермиса на мишки. Това води до нарушения при нормалното функциониране на вид имунни клетки, които се намират в кожата и действат като „модулатор на кожните имунни реакции“.