Обикновено копривата, която пониква първа от зеленолистните растения, за да приветства пролетта, е една от най-използваните билки по света. Макар да не е масово култивирана, тя се използва от много народи в Европа и Азия както в кулинарията, така и в лечението на редица болести, пише „Уикенд“.
Копривата е повсеместно използвана като полезен и питателен зеленчук, богат на витамини и микроелементи. Едно от последните изследвания доказа как дори една кратка термична обработка (варене или бланширане) тя покрива около 90% от необходимите за организма дневни количества витамин А, включително и под формата Б-та каротен. Освен това в нея има високи нива на биоосвоими желязо и калций и в по-малки количества на протеини.
Изследването препоръчва копривата като източник на витамини и минерали специално за вегетарианци и диабетици. Високото съдържание на витамин С и желязо, правят отварите, чайовете и подправките, приготвени от коприва, много полезни както за бременните жени, така и за страдащите от желязонедоимачна анемия и други кръвни нарушения. Листата на това растение са особено богати на флавоноидни гликозиди и фотохимикали, както и на мравчена киселина, пише още „Уикенд“. В изсушен вид те съдържат средно по 4.8 милиграма хлорофил на грам листна маса. Освен това в тях има около 40% чист протеин, което ги прави идеален спътник на всяка диета за стопяване на мазните в ханша и формирането на мускулна маса.
Добре е да се знае също така, че в изсушен вид растението е богато на усвоими аминокиселини, в сравнение с прясно сготвеното. Но пък в свежите листа се открива по-висока концентрация на витамините A, C, D, E, K и B6, които имат защитни, антиоксиданти способности- те могат да неутрализират огромни количества свободни радикали, които водян до клетъчни и тъканни увреждания, т.е. до преждевременно стареене.