Краставиците са изключително полезна храна, която задължително трябва да присъства в ежедневната ни диета. Подобно на други храни с високо съдържание на антиоксиданти краставиците позволяват на тялото на функционира нормално. Антиоксидантите съединения в тях възпрепятстват образуването на свободни радикали, стимулирайки възстановителни процеси в клетките.
с консумацията на краставици храносмилателните процеси се нормализират и се предотвратява запекът. В това отношение маринованите краставички са по-полезни от пресните. Тези зеленчуци претърпяват ферментация, в резултат на което се увеличава рязко съдържанието на пробиотици, а тяхната консумация, а тяхната консумация допринася за развитието на полезна флора в червата.
Оказва се, че не бива да белим краставиците, тъй като най-много полезни съставки се съдържат именно в кората им. Тя е пълна с храносмилателно фибри и бета-каротин – предшественик на витамин А, който подобрява имунната функция, зрението и здравето на кожата. Друг полезен компонент в тях е витамин К, който е важен за здравето на костите. Затова е добре да не белите краставицата, но за да е сигурно, че няма да пострадате от пестициди ги накиснете в студена вода за около 20-30 минути, а след това ги измийте още веднъж с хладка вода, пише в. „Уикенд“.