Две порции мазна риба седмично са достатъчни, за да бъдат намалени увреждания, предизвикани от вредна храна, смятат британски експерти. Затлъстяването пречи на имунната система да произвежда достатъчно антитела. Резултатът е, че човек става по-податлив на атаките на бактерии и вируси.
Редовното ядене на сьомга, скумрия или сардина може да обърне отрицателни ефекти от наднорменото тегло. Достатъчни са две порции седмично. Учените от университета „Джон Мур“ в Ливърпул са тествали потенциални хранителни добавки, за да видят дали могат да неутрализират ефекта от вредната храна. Те оценявали омега-3 мастните киселини и 2-хидроксиолеиновата киселина, която е синтетичен дериват на олеиновата киселина. Използваните в изследването мишки били със затлъстяване и признаци на оксидативен стрес. Учените са ги разпределили на две групи и са им давали една от двете добавки. След осем седмици изследвали далаците им и установили, че и двете добавки намаляват врения ефект от затлъстяването върху умунната система, пише „Галерия“.