Всеизвестен факт е, че медът е полезен за лечение на много заболявания. Но със сигурност ще останете изненадани от факта, че почти 80% от него се състои от глюкоза, водата е около 18% и само 2-3% в състава са витамини. Въпреки това дори и в тези малки количества витамините в меда са един от най-добрите източници на полезни вещества и лек за много болести. Най-известните видове мед са от елда, липа, мед букет. Всеки от тях има много предимства, но и недостатъци с които трябва да се съобразим.
Медът букет е известен със своите лечебни свойства, тъй като е направен от билки и неслучайно е най-предпочитан за консумация. В него има много повече полезни елементи от колкото в меда от един вид растение. Полифония мед /букет/ съдържа и повече въглехидрати. Но на фона на много полезните му свойства се откроява и още една особеност, която ще ви изненада, той увеличава телесната температура и увеличава изпотяването. А това за съжаление натоварва и сърцето. За това хората със сърдечни заболявания трябва да избягват медът букет, а диабетиците трябва да избягват меда от елда. Страдащите от алергии трябва да избягват консумацията на мед, тъй като в състава му влизат прашец на много растения, а той е най-силният алерген. Поради тази причина не се препоръчва не само за деца, но и за кърмачки. Консумацията му може да допринесе задушаване, подуване на горните дихателни пътища, кожни обриви, екземи. Полифоният мед противопоказен при хора, които страдат от гастрит панкреатит, ентероколит, остър ревматизъм, стомашна резекция.
Мед от Елда
Медът от елда съдържа 40% глюкоза и фруктоза Паради тази причина не трябва да се консумира от хора, които страдат от диабет и алергии. В сто грама от него се съдържат 309 ккал., което е три пъти и половина повече калорично съдържание на бананите Следователно заместването на захарта с мед от елда е голяма грешка. Диетолозите не препоръчват той да се консумира от деца под 2 години, тъй като е твърде тежка храна за тяхната незряла храносмилателна система. Високото съдържание на захар в меда натоварва сериозно черния дроб и допринася за развитието на патогенни бактерии, пише „УИКЕНД“.
Но едновременно с това този пчелен продукт пречиства кръвта. Съдържа ензими, които подобряват храносмилането. По специално медът от елда съдържа висок процент желязо, поради което е безценен за предотвратяване на анемия. Консумацията ми компенсира липсата на хранителни вещества в организма, а витамин В се съдържа в изобилие и предотвратява умората.
Липов мед
Опитните пчелари определят липовия мед като най-ценен. Според тях, ако започнете деня с лъжица липов мед това ще активира значително жизнеността на организма ви, ще облекчи синдрома на хроничната умора и ще ви помогне да се отървете от стреса. Липовият мед съдържа уникален компонент – фернензол, който има дезинфекциращи свойства. Консумацията му оказва положителен ефект върху киселинността на стомаха. Често се използва при настинки.
Въпреки това той е напълно противопоказен при заболявания, свързани с кървене. Учените са доказали, медът разрежда кръвта. Това важи най-вече за липовия мед.