Пастата категорично е една от емблемите на италианската кухня, която заслужено е завладяла целия свят. Истинско удоволствие е да хапнете перфектно сварена пас с лек сос и пресни продукти към нея. Някои незаслужено я заклеймяват като прекалено калорично ястие, но на пазара се предлагат пълнозърнести варианти и такива без глутен, които са доста здравословни. Едва ли случайно самата София Лорен е страстен почитател на пастата. Приготвянето в домашни условия си има обаче някои тънкости, пише „Филтър“.
Не добавяйте мазнина при варене и не я мийте предварително!!!
Най-добре е да комбинирате 200 грама брашно със 100 грама грис, 3 яйца и щипка сол. Тестото става по-хубаво, става по-хубаво, когато се смесят два вида брашно. Лео Бианки съветва да се използва старата добре позната точилка. Ако приготвяте пълнена паста като равиоли, тортелии, мезелуне, направете пълнежа малко по-гъст, като добавите рикота и пармиджано.
Вечния спор при пастата е свързан с нейното варене. Шеф готвачите са категорични. Винаги слагайте пастата във вряща вода със сол и не добавяйте олио или зехтин. Не прекалявайте с и с грамажа на порцията. 130-140 грама от суровия прдукт преди сваряване са достатъчни за една чиния. Абсолютно погрешно е схващането, че преди варене пастата трябва да се измие. При варене следвайте пропорциите – 1 л. вода и 1 с.л. сол на 100 грама паста. Ще познаете, че пастата е перфектно сварена, когато разчупите една спагета с нокти и в средата има малко кръгче недоварена паста. Не я оставяйте в гореща вода, а добавете студена и я оцедете. А след като направите и желания от вас сос, настържете пармиджано за финал.
Още рецепти: Веган изкушения за Коледните пости
Спагети Карбонара
Продукти: спагети – 500 г бекон ; 250 г Guanciale или Pancetta*;яйца – 2 бр. жълтък; пармезан – на прах;
пармезан – на вкус; черен пипер – на вкус
Приготвяне:
Докато спагетите се варят в подсолената вода (за всеки литър вода х10 г сол), беконът се запържва в зехтин.
Жълтъците на яйцата се разбиват с черен пипер и пармезан на прах. Излишната мазнина, произведена от бекона в тигана, се премахва с помощта на кухненска хартия. Тиганът се маха от огъня. Спагетите ал денте се добавят в тигана. Тиганът трябва да е на много ниска температура, може да го сложите над самата тенджера, в която сте варили спагетите.
Добавят се жълтъците и се разбърква. Така се получава кремообразната консистенция на пастата Карбонара, а не чрез сметана. Никаква сметана в оригиналната рецепта не присъства. Внимавайте с температурата на тигана, когато добавяте спагетите и жълтъците, както казах, тя трябва да е ниска, за да се получи крем, а не бъркани яйца.
Самите жълтъци ще се сготвят, колкото трябва от топлината на спагетите около тях. Разбъркайте и издайте в чинии за паста. Поръсете с пармезан или сирене пекорино, според предпочитанията Ви, както и черен пипер.
*Друг важен момент при приготвянето на хубавата Карбонара, а може би и основен, е беконът или колбасът, който използвате. В Италия приготвят тази паста с колбас Guancialе – консервиран колбас от долната част на лицето или бузите на прасето или с бекон Pancetta – бекон от части от свинските гърди.
Потърсете тези два продукта и вижте какви са качествата им и как изглеждат и ако не намирате някой от тези колбаси използвайте бекон, максимално приближаващ се до тях. В никакъв случай не използвайте нискокачествените масови бекони във вакумирани пакетчета.
Равиоли с кайма
ЗА ТЕСТОТО
яйца – 1 бр.
брашно – 1/2 кг
прясно мляко – 2 с.л.
вода – 1 ч.ч.
сол
ЗА ПЛЪНКАТА
кайма – 100 г
кимион – 1 ч.л.
магданоз – 1 връзка
черен пипер
Приготвяне:
т тестото се разточва кора. С гърлото на чаша изрежете кръгчета от кората. В средата на всяко кръгче поставете лъжичка от овкусената кайма и притиснете краищата с пръсти.
Оваляйте равиолите в брашното и след това ги сложете във вряща подсолена вода. Когато изплуват на повърхността, варете 2-3 минути и извадете с решетъчна лъжица.
Поднасети ги топли, гарнирани с доматен сос, подправен със счукан чесън и сол.
Паста с морски дарове
Продукти:
паста – 300 г спагети или друг вид
морски дарове – 250 – 300 г
зехтин – 2 – 3 с.л.
лук – 1 глава
чесън – 3 скилидки
червен пипер – 1 ч.л.
домати – 400 г от консерва, нарязани
бульон – 1 л пилешки
магданоз
лимони – резени, за сервиране
сол
черен пипер
Приготвяне:
В голям тиган загрейте зехтина и запържете скълцания лук и чесън, докато омекнат.
Прибавете червения пипер, нарязаните консервирани домати, разбъркайте добре и долейте горещия бульон.
Когато заври, намалете огъня и добавете пастата. Оставете да се вари за около 8 минути, като разбърквате редовно.
Прибавете пресните или размразени морски дарове по избор. Разбъркайте добре и оставете да се готви за около 3 минути.
Накрая овкусете със сол и черен пипер. Поднесете пастата с морски дарове със скълцан магданоз и резени лимон.