Рибеното масло може да се счита за своеобразен еликсир на младостта. Това е мнението на учени от Университета на щата Калифорния, според които съдържащите се в рибеното мясло омега-3 ненаситени мастни киселини забавят процеса на стареене.
В процеса на своето изследване те са установили, че този тип киселини притежава способността да се защитава от рападане обвивката на онази част от клетката, в която се съхранява ДНК.
„В резултат се увеличава животът на клетките и се забавя процесът на старенее на организма като цяло“, посочва ръководителят на екипа проф. Рамин Фарзане – Фар пред в. „Дейли телеграф“.
Затова и учените препоръчват всяка седмица в менюто ни да присъства храна, богата на омега-3 ненаситени мазнини, например от рибите,н ай-вече сардина, скумрия, сьомга и пъстърва, а от останалите храни – орехи, тиквено семе и соя.