Редовното ядене на риба подобрява слуха и може да намали риска от загуба му, сочи мащабно проучване на американски учени. Те са открили, че жените, които ядат минимум по две порции риби и продукти с обега-3 мастни киселини всяка седмица, може да забавят загубата на слуха, когато станат на преклонна възраст.
Макар че увреждането му често се счита за неизбежен аспект от процеса на остаряване, определянето на няколко потенциални рискови фактора подсказва за възможности за предотвратяване или забавяне на придобитата загуба на слуха. Данните сочат, че жените, които хапват по две или повече порции риба седмично, имат с 20% по-малък риск от от увреждане на служа, от тези които консумират по-малко. По конкретно изследователите откриват, че консумацията на повечето храни на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в морските дарове, се свързват с понижен риск от загуба на слуха, защото забавят и общото стареене на организма и запазват за по-дълго време способността на мозъка да функционира нормално, пише „Галерия“.