От година насам се наблюдава шоково поскъпване на шоколада заради крайно ниските добавки на какаови зърна в Африка. Цената на сладкото изкушение ще продължи да се покачва навсякъде, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни от двата най-големи завода за преработка на какао – тези в Гана и Кот д Ивоар. До няколко години шоколадът ще се превърне в лукс, какъвто е бил и преди 100 години.
Неустоимо изкушение: Топ 3 ползи за здравето от шоколада
Глобалните цени какаото достигнаха нов рекорд, тъй като сухото време вреди на културите в Западна Африка. Цените на стоковия пазар в Ню Йорк достигнаха най-висока цена за всички времена от 5874 дола за тон. Цената на ключовата съставка за производство на шоколад вече се удвоила от началото на миналата година.

Поскъпването се наблюдава и в България. До миналата година най-известните и достъпни марки шоколад се търгуваха по около 50 лв., което правеше цената им по джоба на всеки. вече същите се продават между 3,50 и 4,50 за брой в магазина. Вероятно в най-скоро време ще минат и 5,00 лева.
Източник: в. „Уикенд“