Проучване показва, че консумирането на леща може да намали опасността от развитие на рак на гърдата с 24%. Изследователи проучили повече от 90 000 жени в предменопауза, като усилията им били насочени към изучаване на риска от появата на онкологичното заболяване в продължение на 8 години. Специалистите установили, че жените, които ядат две порции леща на седмица, имат значително по-нисък риск от рак на гърдата в сравнение с тези, които не консумирали продукта. Веществото, което прави бобовото растение толкова ефективно срещу рака, е селенът, който не само намалява възпалението и туморния растеж, но и стимулира действието на Т-клетките.
Освен това лещата има редица други ползи за здравето. Тя е и един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини и други полезни вещества. В лещата може да откриете протеини, фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин B6, цинк и витамин B5.
Лещата помага и за намаляване на холестерола, тъй като има високо съдържание на разтворими фибри. Така се понижават рисковете от сърдечни заболявания и инсулт, пише „Галерия“.