30 килограма пържени картофи изяжда средностатистическият американец годишно, показва изследване на South Florida Reporter. И приблизително една четвърт от всички картофи в Америка завършват като пържени картофи. Българите също са любители на пържените картофи и те често присъстват в мнюто на нашенците. Добре ли е обаче това?
Пържени картофи – те са мазни, нишестени и комфортна храна за мнозина. Mосягането към пържени храни обаче може да има отрицателно въздействие върху психичното здраве, съобщава CNN.
Изследователски екип в Ханджоу, Китай, установи, че честата консумация на пържени храни, особено пържени картофи, е свързана с 12% по-висок риск от тревожност и 7% по-висок риск от депресия, отколкото при хора, които не ядат пържени храни. Проблемът е по-сериозен сред младите хора.
Пържените храни са известни рискови фактори за затлъстяване, високо кръвно налягане и други последици за здравето. Тези резултати „отварят път към значението на намаляването на консумацията на пържена храна заради психичното здраве“, според статията, публикувана в понеделник в списание PNAS.
Въпреки това, експерти, които изучават храненето, казаха, че резултатите са предварителни и не е непременно ясно дали пържените храни водят до проблеми с психичното здраве или хората, изпитващи симптоми на депресия или тревожност наблягат на пържените храни.
Проучването оценява 140 728 души в продължение на 11,3 години. За първите две години бяха открити общо 8 294 случая на тревожност и 12 735 случая на депресия при тези, които консумират пържена храна, докато беше установено, че конкретно пържените картофи имат 2% увеличение на риска от депресия.
Проучването също така установи, че участниците, консумиращи редовно повече от една порция пържена храна, е по-вероятно да бъдат по-млади мъже.
„Човешкият компонент на това проучване може да показва точно това, което има за цел: че по-високият прием на пържена храна увеличава риска от тревожност/депресия“, каза д-р Дейвид Кац, специалист по медицина на начина на живот, който не е участвал в проучването.
„Въпреки това, причинно-следственият път може също толкова лесно да тръгне в другата посока: хората с тревожност/депресия се обръщат към „утешителна храна“ с нарастваща честота заради някакво подобие на облекчение“, добави Кац, основател на нестопанската организация True Health Initiative.