Коледните пости започват на 15 ноември и продължават 40 дни, а последният от тях е Бъдни вечер. През първата седмица е позволено само консумирането само на храни с растителен произход, същото важи и за последните три дни преди Рождество Христово. През останалото време може да се яде риба, както и други морски продукти, но са забранени всички храни с животински произход – месо, риба, колбаси, млечни продукти, животински мазнини. Позволени са всякакви плодове и зеленчуци, варива – боб, леща, грах, ориз, нахут, картофи. могат да се хапват и солени продукти – соева кайма, тофу. Ядките са позволени, а също и пълнозърнестите храни, така че спокойно можете да развихрите въображението си, за да радвате семейството си с разнообразни ястия. Гответе с кафяв или див ориз и овесени ядки, които може да съчетавате със зеленчуци. Добавяйте в салата различни ядки и не пренебрегвайте семената, които е най-добре първо да накиснете във гореща вода, за да набъбнат, или да ги смелите в мелачката за кафе – това помага за по-пълноценното ум усвояване от организма.
Салата с Булгур
ПРОДУКТИ:
5 връзки магданоз
2 домата
1 връзка пресен лук
1 с.л. булгур
2 с.л. зехтин
лимонов сок
сол
Приготвяне:
Магданозът се измива и се нарязва на ситно. Към него се добавят нарязаните на кубчета домати и нарязаният на ситно лук. Булгурът се измива и се добавя към зеленчуците. Прибавят се зехтинът, лимоновият сок и солта и салатата се разбърква добре
Задушени тиквички с гъби и патладжан
Продукти:
2 бр. тиквички
3-4 бр. червени чушки
1 бр. патладжан средно голям
150 гр гъби
2 бр. домата
1 бр. лук глава
4-5 с.л. зехтин
150 мл вода
½ ч.л. сол
Приготвяне:
Почистете и нарежете зеленчуците.
Тиквичките, патладжана и доматите нарежете на кръгове. Чушките нарежете на жулиени. Гъбите можете да оставите цели по желание или да нарежете на слайсове.
Загрейте мазнината на средна температура. Запържете в нея лука докато се задуши. Добавете чушките и продължете да задушавате още няколко минути. Прибавете тиквичките, патладжаните и гъбите.
Оставете ястието да се готви още 15 мин, като разбърквате постоянно. Накрая добавете доматите. Залейте зеленчуците с вода и посолете.
Похлупете с капак и задушете, докато започне да ври. 20- 25 мин след като ястието е завряло, би трябвало да е готово.
Бобени кюфтета
Продукти:
зрял боб – 300 г
лук – 2 средни глави, кромид
чесън – 2 скилидки
магданоз – 5 – 6 стръка
яйца – 2 бр.
брашно – 5 с.л.
олио – 4 с.л.
червен пипер – ½ ч.л.
черен пипер – на вкус
сол – на вкус
Приготвяне:
Почистете боба, измийте го добре, сипете го в тенджера, залейте го със студена вода, сложете го на котлона и 10 мин след като кипне, излейте водата, залейте го отново с вода, варете го на тих огън, докато омекне много добре, и го изсипете в гевгир, за да се отцеди от водата.
Размачкайте боба с вилица, добавете брашното, яйцата, ситно нарязания лук и счукания чесън, овкусете със солта, червения и черния пипер, омесете всичко хубаво.
От получената смес оформете с влажни ръце 12 бобени кюфтета, които изпържете от двете страни до зачервяване в горещото олио.
Разпределете по 3 бобени кюфтета в порция, поръсете ги със ситно нарязания магданоз и ги гарнирайте с прясна салата.
Крем супа от аспержи
Продукти:
аспержи – 400 г
зехтин – 1 с.л.
бульон – 2 ч.ч. пилешки
сметана – 1/2 ч.ч.
черен пипер
сол
Приготвяне:
Загрейте маслото и запържете в него предварително почистените аспержи.
След 3-4 минути налейте бульона, кипнете и варете около 7 минути.
Извадете няколко парчета за украса, а останалите пюрирайте с бульона.
Овкусете със сол и черен пипер, добавете сметаната и кипнете.
Варете 1-2 минути и свалете от огъня. Гарнирайте с крутони и парченца аспержи и поднесете веднага.
Постен кекс с тиква и сушени плодове
Продукти:
брашно 3 чаени чаши:
вода, 1 чаена чаша
тиква 2 чаени чаши:
олио 1/2 чаена чаша:
захар 1 чаена чаша:
сушени плодове 1 кафена чаша:
орехи1 кафена чаша
канела 1 чаена лъжица:
бакпулвер 1 пакетче
сода за хляб 1/2 чаена лъжица
Приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подготовката на продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното, заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна.
С помощта на миксер, или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс с тиква и сушени плодове.
Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа за постния кекс във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият постен кекс с тиква и сушени плодове е изпечен го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.